Over Geartsje

Ze werkte heel wat jaren als ambtenaar, was daarnaast creatief met keramiek en sieraden, maar wilde vijf jaar geleden écht haar passie volgen en is een winkel en atelier begonnen.

Geartsje Dupon doorgrondde tijdens cursussen in zeven jaar tijd de wereld van keramiek en volgde de vierjarige opleiding tot goudsmid. Toen ze beide ambachten meester was, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Aan huis, in het Friese Mûnein opende ze een winkel met sieraden (eigen ontwerp en van haar favoriete merken) en keramiek. Daarnaast stelt ze haar atelier open voor iedereen die meer wil weten over keramiek. Tijdens workshops en cursussen deelt ze haar kennis.

‘Voor mij is werken met klei elke keer weer anders, steeds weer een nieuwe uitdaging. Ik experimenteer er graag mee en gebruik verschillende technieken. Ik werk op de draaischijf en doe handvormen, sommige stukken krijgen een mooi craquelé, andere stukken voorzie ik van kleurrijk glazuur. Naast keramiek maak ik ook sieraden van zilver, goud, titanium en porselein. Ik heb mij jarenlang in beide ambachten geschoold en nu combineer ik ze. Dat vergt heel wat experimenten, maar die uitdaging ga ik graag aan!’

Werk maken vindt Geartsje heerlijk, maar erover praten of workshops geven doet ze ook graag. Daarom zet ze de deuren van haar atelier open. Wie de winkel of het atelier in Mûnein bezoekt mag vrijblijvend rondkijken en vragen stellen. Over de schouder meekijken bij bijvoorbeeld een pottendraaidemonstratie kan ook, maak dan vooraf even een afspraak. Niet alleen meekijken, maar ook meedoen? Boek dan een cursus of workshop!

Meer van het werk van Geartsje zien? Ze doet regelmatig mee aan exposities.


Het werken met klei is voor mij iedere keer weer een nieuwe uitdaging en ik ga het experiment steeds weer aan. Ik houd zowel van mooie strakke als van vrije vormen met een mooie craquelé of kleurrijke expressie. Het uitgangspunt van mijn werk is ‘vorm volgt functie’ en ik neem tevens de ruimte voor het experiment en vernieuwing.

Geartsje Dupon

Ons atelier en de winkel

In het atelier geef ik keramiekworkshops en cursussen. Geliefd als personeelsuitje, teambuildingsbijeenkomst en vriendinnenfeest. Ook maak ik daar met families of gezinnen die een dierbare verloren een tastbare herinnering in keramiek, zilver of goud.

Het atelier is mijn werkplaats, het meeste van wat ik daar zelf maak, staat tentoongesteld in de winkel. U vindt er naast een keramiekcollectie ook sieraden. Een overzicht vindt u hieronder, al kunt u het beste zelf eens komen kijken.

  • Gebruiksvoorwerpen zoals servies, vazen, schalen en borden van aardewerkklei. Gemaakt op de draaischijf of met de hand.
  • Vrije vormen en gedraaide objecten van raku. Raku staat bekend om het mooie craquelé. Dat effect komt goed tot zijn recht met bijvoorbeeld koperglazuur, wat voor expressieve kleuren zorgt.
  • Gedraaide vormen van steengoed, voorzien van mat-, glans-, effect- of asglazuur.
  • Sieraden van zilver, goud, titanium of porselein. De sieraden ontwerp en maak ik zelf en zijn uniek. Ik werk ook in opdracht, wilt u bijvoorbeeld een bijzonder sieraad laten maken vraag dan naar de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.dupon-edelsmid.nl.
Contact opnemen
Actueel
2sep

Nazomerfair Landgoed Stania State te Oentsjerk

Dit jaar doen wij ook weer mee met de nazomerfair! Nieuwe collectie keramiek en sieraden van Dupon komt uit tijdens de nazomerfair. De nieuwe ontwikkelde lijn bestaat uit organisch gevormde ringen zowel in goud als zilver. Bijvoorbeeld gouden (trouw)ringen met zirkonium. Het goud is geretuculeerd waardoor een organisch effect ontstaat en de zirkonium ringen zijn met gouden klinkjes aan de gouden ring bevestigd. Ook is er goud in zand gegoten wat een bijzonder effect geeft. Van keramiek zijn er nieuwe objecten gemaakt van steengoedklei en rakugestookt keramiek. Ook wordt er informatie gegeven over de verschillende workshops keramiek en art clay.

Lees verder Meer nieuws