Momenteel worden er geen workshops en cursus keramiek gegeven.
Workshop Raku-stoken Friesland
Laden Agenda

Raku is een eeuwenoude Japanse ovenstooktechniek en wordt sinds de 16e eeuw gebruikt bij het maken van voorwerpen voor de theeceremonie.

Hoe werkt het?

Op de eerste dag maakt je een aantal werkstukken van speciale klei. Deze worden na droging biscuit gebakken. Na ongeveer twee weken week kom je een dag- of avonddeel terug om de werkstukken te glazuren. Op de derde dag gaan we gezamenlijk de geglazuurde werkstukken rakustoken in een buitenoven. Na afloop van de dag kun je je werkstukken mee naar huis nemen.

Wat is Raku?

Raku is een eeuwenoude Japanse ovenstooktechniek en wordt sinds de 16e eeuw gebruikt bij het maken van voorwerpen voor de theeceremonie. De theemeesters, beïnvloed door de Boeddhistische Zen-filosofie, hadden een grote waardering voor de directe en primitieve behandeling van klei. Het woord raku betekent zowel ongedwongenheid, behaaglijkheid als vreugde en geluk.

Raku stoken is een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Het aardewerkstuk wordt na het drogen eerste biscuit of bisque gebakken. Daarna wordt het geglazuurd en pas dan volgt het raku-stookprcoes in een speciale oven die gestookt wordt met propaan en temperaturen tot 1000 graden bereikt.

De stukken worden vervolgens uit de oven gehaald met een lange tang. Terwijl het werkstuk nog heet is en gloeit, wordt het geplaatst in een metalen ton vol houtvezel en gras. De hete werkstukken zorgen dat de houtvezels direct vlam vatten. De deksel gaat op de ton en het werkstuk smeult. Daar kan het tegen, want we gebruiken bij deze workshop een speciale kleisoort. Als de zuurstof uit de ton verdwijnt, wordt ook de zuurstof uit het aardewerk getrokken. Dat zorgt ook voor de speciale patronen en kleuren, waarop we verder weinig invloed hebben. Na ongeveer een half uur worden de werkstukken in water gekoeld. Een spannend proces dat altijd voor verrassend mooie objecten zorgt.

Keramiekatelier Geartsje Dupon
Dr. Kijlstraweg 30
9063 JC Mûnein


Data

Op zaterdag …… 2022 van 10.00 tot 17.00 uur (maken) en avond ….. 2022 van 19.00 tot 22.00 uur (glazuren) en zaterdag ………  2021 van 09.00 tot 17.00 uur (stoken) .

In de maanden:  begin juni, eind juli, augustus en september kan de workshop raku worden gehouden.

Heb je belangstelling dan kun je mij mailen of bellen.

Of

Data in overleg of met een eigen groepje deelnemen kan ook. Minimaal 5 en maximaal 7 personen. Duur 2 dagen van 9.00 tot 17.00 uur en een dag- of avonddeel van 2 ½ uur. Totaal 2 ½ dag.

Kosten

€ 148,- per persoon inclusief materiaal- en stookkosten en koffie/thee en wat lekkers.

Tip: draag oude kleding van natuurlijke materialen (geen brandbare synthetische kleding).

Informatie en aanmelden via onderstaand formulier of telefonisch op nummer: 058-2562884 of mobiel: 06-27077633.

Sfeerimpressies

We kijken met veel plezier terug op deze middag. Geartsje heeft ons op een rustige en prettige wijze begeleid. Wij zijn blij dat we dit gedaan hebben.

Familie Bonnema, 2014

Meld u aan voor deze workshop

Workshop van uw keuze gevonden? Meld u dan snel aan. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

  • *is verplicht

Heeft u nog vragen of liever telefonisch aanmelden? Bel ons gerust: 058 2562 884.


tip!

Leuk om te geven: een cadeaubon voor de winkel of onze workshops.


Andere workshops