Raku is een eeuwenoude Japanse ovenstooktechniek en wordt sinds de 16e eeuw gebruikt bij het maken van voorwerpen voor de theeceremonie.
Hoe werkt het?
Op de eerste dag maakt je een aantal werkstukken van speciale klei. Deze worden na droging biscuit gebakken. Na ongeveer twee weken week kom je een dag- of avonddeel terug om de werkstukken te glazuren. Op de derde dag gaan we gezamenlijk de geglazuurde werkstukken rakustoken in een buitenoven. Na afloop van de dag kun je je werkstukken mee naar huis nemen.
Wat is Raku?
Raku is een eeuwenoude Japanse ovenstooktechniek en wordt sinds de 16e eeuw gebruikt bij het maken van voorwerpen voor de theeceremonie. De theemeesters, beïnvloed door de Boeddhistische Zen-filosofie, hadden een grote waardering voor de directe en primitieve behandeling van klei. Het woord raku betekent zowel ongedwongenheid, behaaglijkheid als vreugde en geluk.
Raku stoken is een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Het aardewerkstuk wordt na het drogen eerste biscuit of bisque gebakken. Daarna wordt het geglazuurd en pas dan volgt het raku-stookprcoes in een speciale oven die gestookt wordt met propaan en temperaturen tot 1000 graden bereikt.
De stukken worden vervolgens uit de oven gehaald met een lange tang. Terwijl het werkstuk nog heet is en gloeit, wordt het geplaatst in een metalen ton vol houtvezel en gras. De hete werkstukken zorgen dat de houtvezels direct vlam vatten. De deksel gaat op de ton en het werkstuk smeult. Daar kan het tegen, want we gebruiken bij deze workshop een speciale kleisoort. Als de zuurstof uit de ton verdwijnt, wordt ook de zuurstof uit het aardewerk getrokken. Dat zorgt ook voor de speciale patronen en kleuren, waarop we verder weinig invloed hebben. Na ongeveer een half uur worden de werkstukken in water gekoeld. Een spannend proces dat altijd voor verrassend mooie objecten zorgt.
Keramiekatelier Geartsje Dupon
Dr. Kijlstraweg 30
9063 JC Mûnein